Nieuws

Werelddag zonder tabak

Op 31 mei, Werelddag zonder tabak, sporen we elke roker aan even stil te staan bij het eigen rookgedrag en stellen we de vraag “Heb je al eens nagedacht om te stoppen?”

Stoppen met roken is zonder twijfel de beste beslissing die je kan nemen voor je gezondheid, ongeacht je leeftijd. Er valt heel wat gezondheidswinst te rapen bij een rookstop zowel op korte termijn als op lange termijn. Zo heb je na 8 u reeds een effect op de bloeddruk en na 1 rookvrije dag een normale zuurstofvoorziening in het lichaam. Na 2 dagen merk je reeds veranderingen op in smaak en geur. Van een snelle interventie gesproken!

Uit bevragingen blijkt dat de meerderheid van de rokers wil stoppen. Het zou een overwinning betekenen op de verslaving. Gedaan met continu bezig te zijn “waar kan ik roken?”, “heb ik alles bij?”. Herwonnen vrijheid als voordeel van rookstop.
En wat te denken van het financiĆ«le voordeel bij rookstop? Een eenvoudige berekening van het aantal uitgespaarde sigaretten per dag en de kostprijs per sigaret, geeft je een idee van het bedrag dat je kan investeren in andere dingen. Reken het maar eens uit op 10 jaar, op 20 jaar, …

Het is een mythe om te denken dat je van de ene dag op de andere moet en kan stoppen. Tabak is een sterke drug die op relatief korte tijd leidt tot verslaving. Herval is niet prettig maar gemiddeld genomen zijn er 5 tot 7 stoppogingen nodig om rookvrij te zijn. Leer uit je ervaring en buig de tegenslag om in een positieve situatie.

Je houd misschien ook van..