Nieuws

Werelddiabetesdag 14/11

Op zondag 14 november 2021 kleurt Vlaanderen blauw. Door gebouwen en monumenten de universele kleur van diabetes te geven, wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor deze chronische ziekte. In Vlaanderen hebben momenteel 1 op 10 volwassenen diabetes maar 1 op 3 is niet gediagnosticeerd. In 95 % van de gevallen gaat het om type 2 diabetes. Type 2 diabetes kent meestal een sluimerend verloop waardoor het soms jaren onopgemerkt blijft.

Risicofactoren zijn overgewicht, te weinig lichaamsbeweging, leeftijd, diabetes in de familie en een voorgeschiedenis van te hoge bloedsuikerwaarden. Wie een verhoogd risico loopt, kan de evolutie naar type 2 diabetes met meer dan de helft voorkomen door gezond te leven. Wil je graag inzicht krijgen in je gezondheidsrisico’s en gezondheidsbevorderend advies ontvangen? Surf dan naar www.gezondheidskompas.be.

Ook rookstop heeft een positief gezondheidseffect voor personen met diabetes type 2. De opname van insuline uit de injectieplaats zal minder gehinderd worden omdat nicotine de bloedvaten doet samentrekken. Bovendien zal bij rookstop het effect van eenzelfde insulinedosis een beter verlagend effect hebben op de bloedglucose. Bijkomend zal rookstop de zuurstofvoorziening in het lichaam verbeteren waardoor het gevaar voor nierinsufficiƫntie, zichtstoornissen, voetwonden, beenamputaties en hartaanvallen afneemt.

Het kan moeilijk zijn om in je eentje het roken te laten. Een tabakoloog kan je enerzijds begeleiden tijdens het stopproces en anderzijds je informeren en adviseren.

Je houd misschien ook van..