Nieuws

Gezond binnen

Een gezonde binnenlucht is cruciaal voor een goede gezondheid en een gezonde thuis. Tijdens de actieweek ‘Gezond binnen, dat lucht op’ van 15 november tot 19 november 2021 focussen de tabakologen op ‘binnen roken is nooit ok√©’.

Nog te weinig mensen weten hoe gevaarlijk en schadelijk roken in huis wel is. Het is voor iedereen erg ongezond en in het bijzonder voor (kleine) kinderen.
De rook, die je uitblaast plus de rook die opstijgt van je brandende sigaret, zit vol giftige en schadelijke stoffen. Eenmaal de rook is weggetrokken, zijn deze stoffen nog steeds aanwezig, tot wel 5 uren lang, en zetten zich overal op vast. Bovendien zweven deze giftige stoffen van de ene kamer naar de andere, terwijl je rondloopt en deuren open en dicht doet. Uiteindelijk zetten deze stoffen zich vast op alles. Kleine kinderen kruipen rond, brengen hun hand vaak naar hun mond en krijgen die giftige stoffen ook nog eens binnen. De enige manier om dit te vermijden is buiten roken of stoppen met roken.
De gezondheidsrisico’s van meeroken zijn enorm voor kinderen. Ze hoesten meer, hebben meer kans op astma, longontsteking en bronchitis. Ook oorontstekingen en andere gehoorproblemen komen vaker voor. Meerokende peuters hebben vaker huidproblemen en baby’s hebben meer kans om te sterven aan wiegedood. Kinderen die opgroeien in een huis waar gerookt wordt, hebben 3 x meer kans om later zelf ook te gaan roken.

Geef je kinderen een rookvrije omgeving om te leven en maak je huis rookvrij. Ze zullen je dankbaar zijn.

Je houd misschien ook van..