Diabetes is een ziekte waarbij het lichaam suiker niet goed verwerkt als bron van energie. Dit is het gevolg van een probleem met het hormoon insuline, dat aangemaakt wordt in de pancreas. Insuline staat in voor de opname van glucose uit het bloed om de lichaamscellen van energie te voorzien. Bij een tekort aan insuline blijft de glucose in de bloedbaan.

Er bestaan 2 types van diabetes. 1 op 10 mensen met diabetes heeft type 1. Het lichaam produceert van nature niet voldoende insuline. 9 op 10 mensen met diabetes heeft type 2. Het lichaam produceert onvoldoende insuline door uitputting van de cellen die instaan voor de aanmaak in de pancreas of in het andere geval ontwikkelt het lichaam resistentie tegen insuline.

Hoge glucosespiegels in het bloed beschadigen het bloedvat waardoor de kans op vetafzettingen op de bloedvatwand vergroot (atherosclerose). Hierdoor stroomt het bloed niet goed naar de organen waardoor deze belemmerd worden in hun werking. Bij vetophopingen in de slagaders naar het hart, kan dit leiden tot een hartaanval. Bij vetophopingen in de hersenslagaders kan dit leiden tot een beroerte of een trombose.

Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij diabetici. In belgië sterven 3 mensen per uur aan hart- en vaatziekten.

De oorzaken van diabetes type 2 zijn nauw verbonden met de levensstijl zoals overgewicht, weinig beweging, roken, ongezond en onevenwichtig eten. In tegenstelling tot diabetes type 1 is er bij diabetes type 2 veel ruimte voor preventie door een gezondere levensstijl. 5 % van de Belgen heeft pre-diabetes (=579.500 Belgen). Een gezonde levensstijl vermindert het risico op diabetes type 2 maar vermindert eveneens het risico op hart- en vaatzieketen en verbetert bovendien de algemene mentale gezondheid.

Je houd misschien ook van..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *