Nieuws

Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker

Maart is de internationale maand in de strijd tegen dikkedarmkanker. Het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker nodigt alle mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar uit om de stoelgangtest te doen. Door om de twee jaar een staal van je stoelgang te laten onderzoeken, kan dikkedarmkanker in een vroeg stadium worden opgespoord en behandeld. De behandeling is dan ook minder zwaar en je herstelt sneller.

Benieuwd hoe het precies in zijn werk gaat? Bekijk dan hier  de bijhorende animatiefilm.

Dikkedarmkanker ontwikkelt zich langzaam. Het duurt gemiddeld 8 à 10 jaar voordat een poliep een kwaadaardig gezwel wordt. HIerdoor kan dikkedarmkanker in veel gevallen vroegtijdig worden opgespoord, vaak zelfs nog voor er echt sprake is van kanker.

Dikkedarmkanker is in Vlaanderen de 3° meest voorkomende kanker bij mannen (na prostaat- en longkanker) en de 2° meest voorkomende kanker bij vrouwen (na borstkanker). Elk jaar krijgen meer dan 5000 Vlamingen de diagnose van dikkedarmkanker. 

De grote meerderheid van de gevallen is ‘sporadisch’ en heeft geen erfelijk karakter. Er zijn 3 factoren die het risico op darmkanker verhogen met name overgewicht, overmatig alcoholgebruik en roken. 2 factoren verminderen het risico op darmkanker met name regelmatige fysieke inspanning en voldoende vezelrijke voeding.

Je houd misschien ook van..