Nieuws

Week van het hart

De week van het hart, georganiseerd door de Belgische Cardiologische Liga, vindt dit jaar plaats van 25 september tot 1 oktober.

Cardiovasculaire aandoeningen blijven de belangrijkste doodsoorzaak in Belgiƫ. Jaarlijks vergen ze 30.000 levens. Sommige slechte leefgewoontes vergroten het risico op hart- en vaatziekten.

Met het thema ‘Slechte gewoontes verouderen je hart’ wil de Belgische Cardiologische Liga de bevolking hiervan bewust maken. Roken, ongezonde voeding waarbij alcohol en te weinig beweging zijn belangrijke cardiovasculaire risicofactoren waar we zelf iets aan kunnen doen.
Rookstop geeft de indruk ‘iets te moeten opgeven’ maar het nastreven van een gezonde levensstijl levert je heel wat op. Tabaksrook bevat een enorme hoeveelheid aan schadelijke stoffen. Bij elke trek verhoogt de nicotine de bloeddruk en de hartslag en verlaagt de koolstofmonoxide de zuurstoftoevoer naar het hart en de andere organen. De tabaksverslaving zorgt voor een aanhoudende aanvoer van nicotine, CO en meer dan 7000 andere chemische stoffen.
Ook vaping heeft een schadelijk effect op ons hart en onze bloedvaten. Het gebruik van een elektronische sigaret verhoogt het risico op een hartinfarct.

Rookstop heeft een positieve impact op zowel levensduur als levenskwaliteit en dit op elke leeftijd. Het is nooit te laat om te stoppen met roken.

Je houd misschien ook van..